Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Tettye Pécs

7625 Pécs, Tettye

Tettye képek

  • kép forrása sxc.hu - Tettye

Tettye információk

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál található Tettye, amely ma már településrészként kapcsolódik Pécshez és a város egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Nem véletlenül annyira kedvelt ez a vidék, hiszen a festői szépségű Tettye a csodálatos parkjával, romjaival, barlangjaival és az arborétumával, magával ragad és pozitívan hat minden érzékszervünkre.

Pécs kirándulóhelye: Tettye

A Tettye-völgy érdekes felszíne a több száz éven keresztül folytatott bányászatnak köszönhetően alakult ki, az innen kibányászott kőanyagokat használták Pécs építésére. A tájon keresztül folyik egy bővizű patak a Tettye patak, amely környékét „Malomszeg”-nek valamint „Malomséd”-nek hívták, ugyanis hajdanán a patakmentén vízimalmok, vízenergiával működő gabonaőrlő-, papír-, lőpormalmok és a tímárok malmai működtek. Tettye Mindenszentek temploma Pécs egyik legrégebbi építménye a Székesegyház mellett, hiszen a templom a 12. században épült. Történelmi jelentőségű templom, hiszen a török hódoltság idején ez a templom maradt meg Pécs egyedüli keresztény templomaként. 

Tettyei romok és a park

Tettye közel négy és fél hektáron elterülő parkja ma kellemes, nyugodt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a városlakóinak és a látogatóinak, rendszeresen nyújt színteret városi rendezvényeknek is, úgy, mint a népszerű Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) előadásainak is. A park területén a hegyoldalban áll a 16. század elején épült Szathmáry György pécsi püspök villájának romos maradványa, amely hajdan neoreneszánsz stílusú nyaralókastély volt. A tettyei park néhai kastélyának romjai között szabadtéri színpadon rendezik meg nyaranta a város egyes kulturális eseményeit, a színpadhoz 250 férőhelyes nézőteret is biztosítanak. A parkban több igen szép műalkotás is helyet kapott, úgy mint Lantos Ferenc festőművész zománc képsora, amely 1970-ben készült el, valamint Török János keramikus pirogránit szökőkútja.

Tettyei Mésztufa-barlang

Tettye vidéke nem mindig tartozott hazánk kedvelt kirándulóhelyei közé, sőt mitöbb szegényes és népszerűtlen időket is megéltek itt ezen vidék polgárai. Azonban az 1900-as évek elején egy pécsi lakosnak, Reéh Györgynek köszönhetően a megindult Tettye, azon belül is a Tettyei barlang népszerűsítése.
1906. június 11-én megnyílt az akkor „Pokol kapuja”-ként emlegetett turista látványosság, amely mint egy sárkánybarlang a látogatók ijesztgetését, megtréfálását szolgálta. A Pokol kapuja barlangot színes sárkányok, őslények uralták, akinek a „kaszás” volt a gondozójuk, azért lett sárkány lakta a barlang, mert a karsztos kőzetben zúduló víz félelmetes zajokat keltett. Ezt a látványosságot a 1920-as években felszámolták, és a barlang nyílásait lezárták. 2005-ben kezdtek el dolgozni a Tettyei Mésztufa-barlang felújításán, amelyet 2008. áprilisában át is adtak a nagyközönségnek. Azonban ma már nem a riogatás a cél, hanem, hogy bemutassa ennek a csodás természeti képződménynek a kialakulását és elmesélje a történetét a barlanglakásoktól a sárkányokig. A 200 méter hosszú és 13 Celsius-fokos barlangrendszer a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik bemutatóhelyévé vált, melyet ha végig járunk izgalmas és látványban gazdag kiállítások anyagával ismerkedhetünk meg. Megtudhatunk minden fontos információt a lyukacsos szerkezetű mésztufáról, amely kőzetből állnak a barlang falai és Tettye völgyének felszínének nagy részét is ez adja.

Tettye megújulása - Pécs2010

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részeként a Közterek és parkok újjászületése projekt részeként Pécs-Tettye városrész jelentős része megújulhatott, megszépülhetett. A megújult Tettye park átadására 2009. november 25-én kerül sor ünnepélyes keretek között. A park sétányai burkolatot kaptak és biztosították rajtuk az akadálymentes közlekedést. A romoktól déli irányba lett kialakítva a park új központja, sok kényelmes paddal, vízjátékos medencékkel. A gyerekek örömére új játszótér épült és mindenki örömére nyilvános illemhellyel és parkolóval is ellátták a parkot.
 
 
Tartalom és kép forrása: Wikipédia kép szerzője Mrszantogabor

 Fizetett hirdetés

Videó

Kapcsolódó

Malomvölgyi tó és parkerdő

Pécs városától csupán néhány kilométerre esik a Malomvölgyi Arborétum, melyben rálel......

kép forrása: www.sxc.hu
Pintér-kert arborétum

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tet......

Székesegyház

Pécs óvárosának szívéből kiemelkedik négy jellegzetes és igen méretes torony, ezek a ......

Még több Látnivaló Pécsen

Havas Boldogasszony templom

A Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolnát az 1690 és 1691 között pusztító...

kép forrása: www.sxc.hu
Pintér-kert arborétum

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tet...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 29

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 29

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

Térkép
Szállás a közelben

1 Valcsics Villa Panzió Pécs

A mediterrán jellegű Pécsen belül is különleges mikroklímájú Tettyén várja Önöket ...

2 Tettye Apartman Pécs

Pécsett, a Tettye városrészen a Mecsek oldalon panorámás kert közepén, kb.50 méteres s

3 35 Vendégház Pécs

Igényes vendégház Pécsett a hangulatos Tettye városrészben. Csendes, nyugodt környezetbe...

Shopping a közelben

1 Bagolyvár Fogadó, Vendéglő

Pécsett a Havihegyen családi vendéglő és fogadó, különböző magyar szobákkal. Borprog...

2 Tettye Vendéglő

A Tettye Vendéglő Pécsett a Mecsek déli oldalán található egyedi, hangulatos környezetb...

MegosztomLátnivaló kereső Pécs

Partnereink
Facebook