Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Tettye Pécs

7625 Pécs, Tettye

Tettye képek

  • kép forrása sxc.hu - Tettye

Tettye információk

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál található Tettye, amely ma már településrészként kapcsolódik Pécshez és a város egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Nem véletlenül annyira kedvelt ez a vidék, hiszen a festői szépségű Tettye a csodálatos parkjával, romjaival, barlangjaival és az arborétumával, magával ragad és pozitívan hat minden érzékszervünkre.

Pécs kirándulóhelye: Tettye

A Tettye-völgy érdekes felszíne a több száz éven keresztül folytatott bányászatnak köszönhetően alakult ki, az innen kibányászott kőanyagokat használták Pécs építésére. A tájon keresztül folyik egy bővizű patak a Tettye patak, amely környékét „Malomszeg”-nek valamint „Malomséd”-nek hívták, ugyanis hajdanán a patakmentén vízimalmok, vízenergiával működő gabonaőrlő-, papír-, lőpormalmok és a tímárok malmai működtek. Tettye Mindenszentek temploma Pécs egyik legrégebbi építménye a Székesegyház mellett, hiszen a templom a 12. században épült. Történelmi jelentőségű templom, hiszen a török hódoltság idején ez a templom maradt meg Pécs egyedüli keresztény templomaként. 

Tettyei romok és a park

Tettye közel négy és fél hektáron elterülő parkja ma kellemes, nyugodt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a városlakóinak és a látogatóinak, rendszeresen nyújt színteret városi rendezvényeknek is, úgy, mint a népszerű Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) előadásainak is. A park területén a hegyoldalban áll a 16. század elején épült Szathmáry György pécsi püspök villájának romos maradványa, amely hajdan neoreneszánsz stílusú nyaralókastély volt. A tettyei park néhai kastélyának romjai között szabadtéri színpadon rendezik meg nyaranta a város egyes kulturális eseményeit, a színpadhoz 250 férőhelyes nézőteret is biztosítanak. A parkban több igen szép műalkotás is helyet kapott, úgy mint Lantos Ferenc festőművész zománc képsora, amely 1970-ben készült el, valamint Török János keramikus pirogránit szökőkútja.

Tettyei Mésztufa-barlang

Tettye vidéke nem mindig tartozott hazánk kedvelt kirándulóhelyei közé, sőt mitöbb szegényes és népszerűtlen időket is megéltek itt ezen vidék polgárai. Azonban az 1900-as évek elején egy pécsi lakosnak, Reéh Györgynek köszönhetően a megindult Tettye, azon belül is a Tettyei barlang népszerűsítése.
1906. június 11-én megnyílt az akkor „Pokol kapuja”-ként emlegetett turista látványosság, amely mint egy sárkánybarlang a látogatók ijesztgetését, megtréfálását szolgálta. A Pokol kapuja barlangot színes sárkányok, őslények uralták, akinek a „kaszás” volt a gondozójuk, azért lett sárkány lakta a barlang, mert a karsztos kőzetben zúduló víz félelmetes zajokat keltett. Ezt a látványosságot a 1920-as években felszámolták, és a barlang nyílásait lezárták. 2005-ben kezdtek el dolgozni a Tettyei Mésztufa-barlang felújításán, amelyet 2008. áprilisában át is adtak a nagyközönségnek. Azonban ma már nem a riogatás a cél, hanem, hogy bemutassa ennek a csodás természeti képződménynek a kialakulását és elmesélje a történetét a barlanglakásoktól a sárkányokig. A 200 méter hosszú és 13 Celsius-fokos barlangrendszer a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik bemutatóhelyévé vált, melyet ha végig járunk izgalmas és látványban gazdag kiállítások anyagával ismerkedhetünk meg. Megtudhatunk minden fontos információt a lyukacsos szerkezetű mésztufáról, amely kőzetből állnak a barlang falai és Tettye völgyének felszínének nagy részét is ez adja.

Tettye megújulása - Pécs2010

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részeként a Közterek és parkok újjászületése projekt részeként Pécs-Tettye városrész jelentős része megújulhatott, megszépülhetett. A megújult Tettye park átadására 2009. november 25-én kerül sor ünnepélyes keretek között. A park sétányai burkolatot kaptak és biztosították rajtuk az akadálymentes közlekedést. A romoktól déli irányba lett kialakítva a park új központja, sok kényelmes paddal, vízjátékos medencékkel. A gyerekek örömére új játszótér épült és mindenki örömére nyilvános illemhellyel és parkolóval is ellátták a parkot.
 
 
Tartalom és kép forrása: Wikipédia kép szerzője Mrszantogabor

 Fizetett hirdetés

Videó

Kapcsolódó

Malomvölgyi tó és parkerdő

Pécs városától csupán néhány kilométerre esik a Malomvölgyi Arborétum, melyben rálel......

kép forrása: www.sxc.hu
Pintér-kert arborétum

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tet......

Székesegyház

Pécs óvárosának szívéből kiemelkedik négy jellegzetes és igen méretes torony, ezek a ......

Még több Látnivaló Pécsen

Havas Boldogasszony templom

A Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolnát az 1690 és 1691 között pusztító...

kép forrása: www.sxc.hu
Pintér-kert arborétum

Pécs városának északi részén a Mecsek lábánál helyezkedik el a festői szépségű Tet...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 28

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 28

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Jan 28

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép
Szállás a közelben

1 Valcsics Villa Panzió Pécs

A mediterrán jellegű Pécsen belül is különleges mikroklímájú Tettyén várja Önöket ...

2 Tettye Apartman Pécs

Pécsett, a Tettye városrészen a Mecsek oldalon panorámás kert közepén, kb.50 méteres s

3 35 Vendégház Pécs

Igényes vendégház Pécsett a hangulatos Tettye városrészben. Csendes, nyugodt környezetbe...

Shopping a közelben

1 Bagolyvár Fogadó, Vendéglő

Pécsett a Havihegyen családi vendéglő és fogadó, különböző magyar szobákkal. Borprog...

2 Tettye Vendéglő

A Tettye Vendéglő Pécsett a Mecsek déli oldalán található egyedi, hangulatos környezetb...

MegosztomLátnivaló kereső Pécs

Partnereink
Facebook