Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Pécs / Programok / Gasztro / II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál 2009

Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének Székháza 5700 Gyula, Esze Tamás utca 2 - 00:00

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál képek

  • mézeskalács fesztivál - II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál információk

Gyulán immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Méz és Mézeskalács Fesztivál, melynek során hazai és külföldi népi iparművészek alkotásaiból láthatunk reprezentatív kiállítást változatos „mézes” programok kíséretében.

Mézeskalács kiállítás

A három nap központi eleme a kiállítás és vásár, ahol szebbnél-szebb, dekoratív, és figurális mézeskalács műalkotásokat csodálhatunk meg, melyek közül érdemes hazavinni egy kosárravalót, hiszen különleges dísze lehet a karácsonyfánknak, vagy éppen az ünnepi terítéknek.
Mára sajnos már ritkaság számba megy a népi iparművészet ezen ágának művelése, de tagadhatatlanul továbbra is szerves részét képezi a magyar kultúrának és népművészetnek.
A kiállítók versenyén egy alkotó körülbelül 10 termékkel nevezhet, ami lehet fadísz, ajándéktárgy, vagy egyéb dekorációs forma.

Az Országos Méhész Egyesület

A mézeskalács fesztiválon az Országos Méhész Egyesület is közreműködik, különleges mézek bemutatásával, valamint a méhészet és a mézkészítés népszerűsítésével. Akiket közelebbről érdekel ez a nagy múltra visszatekintő népi iparág, az méhészeti szakmai előadásokon és fórumokon vehet részt, ahol betekintést nyerhet a mézpiac aktuális és jövőbeli helyzetéről, a méznek az egészségtudatos élethez hozzájáruló szerepéről, valamit a méhek és a természetgyógyászat kapcsolatáról.

Mézes-Bábos Műhely

A fesztivál ideje alatt a kicsik sem unatkozhatnak, hisz nekik szóló kreatív programokkal várja őket a Mézes-Bábos Műhely, ahol négy mézeskalács-díszítő- és alkotó irányításával finom színes sütik látnak majd napvilágot, amik a karácsonyfa alá rejtve kedves ajándékok lehetnek a szülőknek, nagyszülőknek egyaránt. A legszebb munkákat oklevéllel jutalmazzák.

És ha minden finomság színesen gőzölög már a tálcákon, irány Bodrogközi Rita zenés-játékos gyermekműsora, ahol táncos és humoros előadások fokozzák a hangulatot. De hogy megadjuk a módját a mulatozásnak, előbb látogassunk el az Adventi Játszóházba, ahol a játékmesterek alkalomhoz illő arcfestéseket készítenek mindek gyerkőcnek.
A Napsugár Bábszínház előadóművészei adventhez és a közelgő karácsonyhoz kapcsolódó meséket adnak elő, ünnepi hangulatot lopva kicsik-nagyok szívébe egyaránt.

Amatőr mézeskalács-díszítők versenye

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon nem csak profi népi iparművészek alkotásai kerülnek kiállításra, de amatőr művészek is bemutatkozhatnak ezen a hétvégén. A versenyre, otthon előre elkészített mézeskalács díszekkel lehet nevezni, melyeket megadott időre juttatnak el az alkotók a fesztiválra.
A verseny győztesei oklevelet és értékes ajándékokat kapnak. A legtehetségesebb amatőr művészek egy évig büszkén viselhetik Gyula Város Mézeskalács Királya és Királynője, Hercege és Hercegnője címet.
Az amatőr versenymunkák közül kiválasztásra kerül a „legfinomabb mézes süti” is, amely készítője szintén egy évig viselheti a Gyula Város Amatőr Cukrásza címet.

Mézes wellness a Gyulai Várfürdőben

A mézes mulatságba a Gyulai Várfürdő is bekapcsolódik wellness szolgáltatásaival. A fesztivál ideje alatt lehetőség nyílik kipróbálnunk egy hazánkban is különlegesnek számító egészségmegőrző programot, amelynek részét képezi a mézes masszázs és a mézes szauna is. A frissítő szolgáltatások után méztartalmú kozmetikumok és gyógyhatású készítmények bemutatója következik, ahol kedvünkre vásárolhatunk bőrtípusunknak és ízlésünknek megfelelő termékeket.

Mézes sütemények és ételek

A mézfesztivál programsorozatába számos más vendéglátó- é szolgáltató hely is bekapcsolódik, úgy minta a Százéves Cukrászdaa mézes süteménykölteményeivel és virágméz kóstolójával, vagy a Park Hotel, melynek konyhája ezeken a különleges mézes étkekkel várja az édesszájúakat.

Göndöcs Benedek gasztronómiai emlékkiállítás

Ezen a hétvégén, december 12-én rendezik meg az ország vendéglátó és idegenforgalmi szakképző iskolái számára a Göndöcs benedek gasztronómiai emlékversenyt, ahol cukrász kategóriában mérik össze tudásukat a leendő sütészek. A rendezvény záró akkordja Göndöcs Benedek szobrának megkoszorúzása, aki a Békés Vármegyei Történelmi Társulat és az Országos Méhészeti Egyesület elnöke volt.

Mézeskalács Guiness rekordkísérlet

A fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye a Szent István Egyetem Környezet-egészségügyi Intézet hallgatói által kiötlött rekordkísérlet, minek célja az élet fájának mézeskalácsból való megalkotása lesz. Az esemény az Interneten élőben figyelemmel kísérhető majd.

 Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 22

PÉNTEK ESTI CLASSIC BEAT BAND BULI A TÖRIBEN
2021. október 22. 18:00-22:00 PÉNTEK ESTI CLASSIC BEAT BAND BULI A TÖRIBEN
Budapest

Okt 22

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Okt 22

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Corvin Hotel Gyula

Feltöltődés, kikapcsolódás az egész családnak Gyulán! Nem csak főszezonban, utósze...

2 Mese Ház Apartman Gyula

Gyulai Meseház Apartmanok - Családbarát apartman Gyulán Mese Álmodtam egy kertet, ha...

3 A4 Apartman Gyula

Szeretettel várjuk önöket Gyulán, minden igényt kielégítő apartmanjainkba! Szálláshel...

Látnivalók a közelben

1 Százéves Cukrászda
Logó

A gyulai Százéves Cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester a város egy...

2 Ladics-ház
Logó

A gyulai Corvin János Múzeum egyik állandó kiállítása az 1989-ben megnyílt Ladics-ház ...

3 Erkel Ferenc szobor

Gyulán, az Erkel Ferenc téren áll a zeneszerző kétszeres életnagyságú kőtalapzaton ál...

Shopping a közelben

3 Optika Ofotért Optika Kft.

OFOTÉRT OPTIKA Szaküzletünk szolgáltatásai megújult környezetben vehetők igénybe. Lát...

MegosztomProgram, esemény kereső Pécs

Partnereink
Facebook