Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Pécs / Programok / Gasztro / II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál 2009

Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének Székháza 5700 Gyula, Esze Tamás utca 2 - 00:00

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál képek

  • mézeskalács fesztivál - II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál

II. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál információk

Gyulán immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Méz és Mézeskalács Fesztivál, melynek során hazai és külföldi népi iparművészek alkotásaiból láthatunk reprezentatív kiállítást változatos „mézes” programok kíséretében.

Mézeskalács kiállítás

A három nap központi eleme a kiállítás és vásár, ahol szebbnél-szebb, dekoratív, és figurális mézeskalács műalkotásokat csodálhatunk meg, melyek közül érdemes hazavinni egy kosárravalót, hiszen különleges dísze lehet a karácsonyfánknak, vagy éppen az ünnepi terítéknek.
Mára sajnos már ritkaság számba megy a népi iparművészet ezen ágának művelése, de tagadhatatlanul továbbra is szerves részét képezi a magyar kultúrának és népművészetnek.
A kiállítók versenyén egy alkotó körülbelül 10 termékkel nevezhet, ami lehet fadísz, ajándéktárgy, vagy egyéb dekorációs forma.

Az Országos Méhész Egyesület

A mézeskalács fesztiválon az Országos Méhész Egyesület is közreműködik, különleges mézek bemutatásával, valamint a méhészet és a mézkészítés népszerűsítésével. Akiket közelebbről érdekel ez a nagy múltra visszatekintő népi iparág, az méhészeti szakmai előadásokon és fórumokon vehet részt, ahol betekintést nyerhet a mézpiac aktuális és jövőbeli helyzetéről, a méznek az egészségtudatos élethez hozzájáruló szerepéről, valamit a méhek és a természetgyógyászat kapcsolatáról.

Mézes-Bábos Műhely

A fesztivál ideje alatt a kicsik sem unatkozhatnak, hisz nekik szóló kreatív programokkal várja őket a Mézes-Bábos Műhely, ahol négy mézeskalács-díszítő- és alkotó irányításával finom színes sütik látnak majd napvilágot, amik a karácsonyfa alá rejtve kedves ajándékok lehetnek a szülőknek, nagyszülőknek egyaránt. A legszebb munkákat oklevéllel jutalmazzák.

És ha minden finomság színesen gőzölög már a tálcákon, irány Bodrogközi Rita zenés-játékos gyermekműsora, ahol táncos és humoros előadások fokozzák a hangulatot. De hogy megadjuk a módját a mulatozásnak, előbb látogassunk el az Adventi Játszóházba, ahol a játékmesterek alkalomhoz illő arcfestéseket készítenek mindek gyerkőcnek.
A Napsugár Bábszínház előadóművészei adventhez és a közelgő karácsonyhoz kapcsolódó meséket adnak elő, ünnepi hangulatot lopva kicsik-nagyok szívébe egyaránt.

Amatőr mézeskalács-díszítők versenye

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon nem csak profi népi iparművészek alkotásai kerülnek kiállításra, de amatőr művészek is bemutatkozhatnak ezen a hétvégén. A versenyre, otthon előre elkészített mézeskalács díszekkel lehet nevezni, melyeket megadott időre juttatnak el az alkotók a fesztiválra.
A verseny győztesei oklevelet és értékes ajándékokat kapnak. A legtehetségesebb amatőr művészek egy évig büszkén viselhetik Gyula Város Mézeskalács Királya és Királynője, Hercege és Hercegnője címet.
Az amatőr versenymunkák közül kiválasztásra kerül a „legfinomabb mézes süti” is, amely készítője szintén egy évig viselheti a Gyula Város Amatőr Cukrásza címet.

Mézes wellness a Gyulai Várfürdőben

A mézes mulatságba a Gyulai Várfürdő is bekapcsolódik wellness szolgáltatásaival. A fesztivál ideje alatt lehetőség nyílik kipróbálnunk egy hazánkban is különlegesnek számító egészségmegőrző programot, amelynek részét képezi a mézes masszázs és a mézes szauna is. A frissítő szolgáltatások után méztartalmú kozmetikumok és gyógyhatású készítmények bemutatója következik, ahol kedvünkre vásárolhatunk bőrtípusunknak és ízlésünknek megfelelő termékeket.

Mézes sütemények és ételek

A mézfesztivál programsorozatába számos más vendéglátó- é szolgáltató hely is bekapcsolódik, úgy minta a Százéves Cukrászdaa mézes süteménykölteményeivel és virágméz kóstolójával, vagy a Park Hotel, melynek konyhája ezeken a különleges mézes étkekkel várja az édesszájúakat.

Göndöcs Benedek gasztronómiai emlékkiállítás

Ezen a hétvégén, december 12-én rendezik meg az ország vendéglátó és idegenforgalmi szakképző iskolái számára a Göndöcs benedek gasztronómiai emlékversenyt, ahol cukrász kategóriában mérik össze tudásukat a leendő sütészek. A rendezvény záró akkordja Göndöcs Benedek szobrának megkoszorúzása, aki a Békés Vármegyei Történelmi Társulat és az Országos Méhészeti Egyesület elnöke volt.

Mézeskalács Guiness rekordkísérlet

A fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye a Szent István Egyetem Környezet-egészségügyi Intézet hallgatói által kiötlött rekordkísérlet, minek célja az élet fájának mézeskalácsból való megalkotása lesz. Az esemény az Interneten élőben figyelemmel kísérhető majd.

 Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 14

CLASSIC BEAT CLUB
Szeretettel várjuk a Táncosokat és azokat is, akik csak élőzenét szeretnének hallgatni.
Budapest

Okt 05

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Okt 05

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Corvin Hotel Gyula

Feltöltődés, kikapcsolódás az egész családnak Gyulán! Nem csak főszezonban, utósze...

2 Mese Ház Apartman Gyula

Gyulai Meseház Apartmanok - Családbarát apartman Gyulán Mese Álmodtam egy kertet, ha...

3 A4 Apartman Gyula

Szeretettel várjuk önöket Gyulán, minden igényt kielégítő apartmanjainkba! Szálláshel...

Látnivalók a közelben

1 Százéves Cukrászda
Logó

A gyulai Százéves Cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester a város egy...

2 Ladics-ház
Logó

A gyulai Corvin János Múzeum egyik állandó kiállítása az 1989-ben megnyílt Ladics-ház ...

3 Erkel Ferenc szobor

Gyulán, az Erkel Ferenc téren áll a zeneszerző kétszeres életnagyságú kőtalapzaton ál...

Shopping a közelben

3 Optika Ofotért Optika Kft.

OFOTÉRT OPTIKA Szaküzletünk szolgáltatásai megújult környezetben vehetők igénybe. Lát...

MegosztomProgram, esemény kereső Pécs

Partnereink
Facebook