Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Pécs / Látnivalók / Színházak / Pécsi Harmadik Színház

Pécsi Harmadik Színház Pécs

7633 Pécs, Hajnóczy u.41.

Pécsi Harmadik Színház információk

A Pécsi Harmadik Színház amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulat nélküli színház, amely működését a saját produkciók és a meghívott előadások kombinációjára építi. Az egykori uránbányák művelődési házában működő, Vincze János vezette, kétszeres "Kiváló Együttes" Pécsi Nyitott Színpad tagjai és a Pécsi Nemzeti Színház újat akaró, kezdeményező művészei 1986-ban Harmadik Színház elnevezéssel a hivatásos és az amatőr színházaktól egyaránt különböző, a művészi tevékenység új tartalmi és formai lehetőségeit kereső, alternatív színházat hoztak létre. Nevében a "harmadik" azt a fajta színházfelfogást jelzi, melyben profizmus és alternativitás nem zárja ki egymást, hanem egymásba játszik.
A Harmadik Színház eleinte a művelődési ház keretei között működött, majd 1995-től - a város tulajdonába került épületben, Pécsi Harmadik Színház néven - Pécs város költségvetési intézményeként, 2001-től pedig Pécs Megyei Jogú Város által alapított közhasznú társaságként folytatja tevékenységét. A színház 1995-ös alapításától önkormányzati és központi költségvetési támogatásban részesül.
A Pécsi Harmadik Színház nagy szakmai és közönségsikert elért, fontos előadásaival (Örkény-trilógia, Gyerekek és katonák, Csirkefej, Találkozás, Halleluja, Kvartett, Szappanopera, A Herner Ferike faterja) a kortárs magyar drámák bemutatásának jelentős műhelyévé vált. Kiemelten közhasznú szervezet, melynek az Alapító Okiratában foglaltak szerinti fő célja "a színházművészet egészét és minden ágát felölelő színházi tevékenység folytatása Magyarországon és külföldön, annak érdekében, hogy méltóképpen képviselje, propagálja és menedzselje a színházművészet új tartalmi és formai törekvéseit. Célja továbbá, hogy biztosítsa a színházi műhelymunka lehetőségét produkcióra szerveződő művészi alkotóközösségek számára." A színház e célját saját produkciók bemutatásával és műsoron tartásával, továbbá befogadószínházi működés keretében hazai és külföldi hivatásos és alternatív színházak pécsi (magyarországi) vendégjátékainak szervezésével valósítja meg.
A Pécsi Harmadik Színház a jelenlegi magyar színházi struktúrától eleve elütő alakulat, amelynek alapvetően megkülönböztető sajátossága, hogy önálló társulattal nem rendelkezve produkciónként újjászerveződik, s ezáltal önmagában hordozza a folyamatos megújulás lehetőségét. Létezési formája a nyitottság: értékeket kínál és értékeket fogad be, produkciókat hoz létre és vendégegyütteseket hív. A saját előadások létrehozásakor Vincze János ügyvezető igazgató produkciónként szerződteti a művészeket (színészek, rendezők, tervezők stb.) és a szükséges kisegítő személyzetet (súgó, ügyelő, asszisztens stb.), akik feladatukat valamennyien önként vállalják. Talán épp ezért az így létrejövő előadásokat a szakmai felkészültséggel párosult színházszeretet, a gondolati és formai nyitottság, a hit és az őszinteség jellemzi.
Színházunk nagyon kis létszámmal, 12 alkalmazottal működik.
Forrás: Port.hu


Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Pécsen

A pécsi Uránváros Párbeszéd szobra - kép: www.pecskep.hu
Párbeszéd szobor

Az uránvárosi Szilárd Leó parknak az újítások mellett vannak régóta őrzött értékei...

Jakon ülő Kőrösi a pécsi Uránvárosban
Kőrösi Csoma Sándor szobra

Pécs városának nyugati részében az Uránváros lakótelepi házai között található Kő...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Színházak,

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 27

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Jún 27

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép
Szállás a közelben

1 Laterum Hotel Pécs

A Laterum Konferencia és Wellness Hotel **** Pécsett - 2010 Európa Kulturális Fővárosába...

2 Hotel Makár Sport & Wellness Pécs

A 4 csillagos Hotel Makár Sport&Wellness Pécs zöldövezetében, az orvostudományi kartól n...

3 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Laterum Kollégium

Bemutatkozás A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudomány Kar Laterum Kollégiuma Pécs - ...

Shopping a közelben

1 Daten-Kontor Számítástech. Fejlesztő és Szolgáltató Kft.

Alaptevékenységünk az egyedi megoldások fejlesztése, ám szolgáltatási portfoliónkat ha...

MegosztomLátnivaló kereső Pécs

Partnereink
Facebook