Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Pécs / Programok / Szabadidő / Pécs, az igazi egyetemi város

Pécs, az igazi egyetemi város 2016

-

Pécs, az igazi egyetemi város képek

  • Dzsami - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Jókai tér - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Király utca - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Séta tér - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Szent Háromság szobor Széchenyi tér - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Zsolnay kút - Pécs, az igazi egyetemi város
  • Zsolnay kút - Pécs, az igazi egyetemi város

Pécs, az igazi egyetemi város információk

Pécs, az igazi egyetemváros

Pécset talán még Isten is a diákok városának teremthette. Már a kereszténység elterjedésének kezdetén a város egyházi iskoláknak adott helyet, amiből adódóan humanista központtá is vált, majd a 19. század folyamán a polgárság kulturális otthona lett. Pécs ma is büszkén elmondhatja magáról, hogy a kultúra városa.

Keresztény központ

Pécs helyén már az ókorban több település feküdt. A rómaiak nevezték Coloniae Sopianae néven ezt a termékeny, napsütötte tájat. A helyiek gazdag villákban éltek, a 4. századtól pedig a keresztények számára is épültek templomok és sírhelyek.  A népvándorlás során egymás után a telepedtek le itt a hunok, gepidák, gótok, longobárdok, avarok, majd a frankok, ez utóbbiak templomot is szenteltek az avarok megtérítése után. A város mai neve valószínűleg a letelepülő magyaroktól eredt, ők nevezték Pécsnek a várost. Jó adottságai miatt hamar Pécs felvirágzott, Szent István ezért 1009-ben itt püspökséget alapított. Ez magával hozta azt, hogy káptalani és kolostori iskolákban indult meg a helyi oktatás. Ennek folytatásaként 1367-ben itt alapították meg az ország első egyetemét Nagy Lajos uralkodása alatt. Az egyetemen nemcsak a magyar, de a szomszédos ország ifjúságának nevelését is ellátták. És bár az egyetem 1390 után már biztosan nem működött, a középkor folyamán Pécs a humanizmus fellegvára lett.

Otthona a világvallásoknak

1543-ban Pécs török uralom alá került, ami csupán a város arculatát változtatta meg, de fejlődését nem vetette vissza. A már középkorban is fontos kereskedelem ekkor még élénkebb lett, a helyi pasák több dzsámit is építettek, Memi pasa pedig egy fürdőt is. A visszafoglaló háborúk végén sok iszlám hitű maradt a városban, majd betelepültek németek és délszlávok. Emiatt vallási feszültségek alakultak ki, majd betegségek is tizedelték a lakosságot. Ennek ellenére a város tovább fejlődött és a Dunántúl egyik legjelentősebb városává vált. A szellemi életet még sokáig a püspökök irányították, holott a kereskedelem miatt nőtt a polgárság száma. A 1780-ban végül Pécs szabad királyi várossá vált, így fejlődése nagyobb lehetőségekhez jutott.

Iskolavárosnak születni kell

A 19. században Pécset kulturális és gazdasági gyarapodás jellemezte. Számos gyár és kulturális központ az országon túl is híressé tették a várost, mint az Angster orgonagyár és a Zsolnay porcelángyár. A gyárak és az egyre jelentősebb szénbányászat segítette a várost abban, hogy régi kulturális épületeit restaurálhassa. Pécs a század végére nagy színházzal, új könyvtárral és számos modern építésű szállodával büszkélkedhetett. A várost még a két világháború és az azt követő válságok sem állították meg a fejlődésben. 1922-ben a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetemet Pécsre helyezték, s ezzel kialakult a város jelenlegi státusza is. Pécs „diákvárossá” vált. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem számos épülettel, például a Tudásközponttal gazdagítja a város kulturális életét, amelyre legbüszkébb a város.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Feb 16

Tréning Stúdió Kft.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Tréning Stúdió olyan színvonalas, a munkaer
Székesfehérvár

Feb 16

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Feb 16

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Pécs

Partnereink
Facebook