Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Pécs / Látnivalók / Kulturális intézmények / PTE Egyetemi Könyvtár - Klimo Gyűjtemény

PTE Egyetemi Könyvtár - Klimo Gyűjtemény Pécs

7621 Pécs, Szepessy Ignác utca 1-3

PTE Egyetemi Könyvtár - Klimo Gyűjtemény képek

  • PTE  - PTE Egyetemi Könyvtár - Klimo Gyűjtemény

PTE Egyetemi Könyvtár - Klimo Gyűjtemény információk

A Pécsi Egyetemi Könyvtár látogatása során betekintést nyerhetünk az egykori Püspöki Könyvtár történetébe, valamint a Klimo Könyvtár állandó kiállításain megismerkedhetünk a nyomdászat történetével és a könyvkultúra fejlődésével is.

A Klimo Könyvtár állandó kiállításai

  • Aranyterem - Nyomdászattörténeti kiállítás
  • Szepesy-terem - Pécsi Püspöki Könyvtár története
  • Hártyaterem - Az Európa a tudományok tükrében című kiállítás
  • Székeskáptalani terem - A Pécsi Tudományegyetem történetét bemutató tárlatok

Az Egyetemi Könyvtár épülete

Pécs városának egyik legnagyobb jelentőségű klasszicista stílusú épülete, a Piatsek József tervei szerint 1830-ban megépített Egyetemi Könyvtár épülete. Az épületet Szepessy Ignác püspök építette. Az épület a Szepessy utcában hosszan nyúlik el, homlokzatát négy igen hangsúlyos oszlopfő határozza meg, melyen egy háromszög orompárkányú rizalit foglalja el a helyét. Az épület külső túldíszítettség hiányában nem árulkodik a gazdag belső díszítettségről és tartalomról.

Érdemes belépni a 180 éves Egyetemi Könyvtár épületébe, ahol a díszes rokokó stílusú faállványokon a Klimo Gyűjtemény értékes kötetei mellett még figyelemre méltó szobrászati alkotások is helyet kaptak, az asztalokon régi földgömbök között megcsodálhatjuk az 1707-es amszterdami készítésű csillaggömböt is. A különleges atmoszférájú termekben több nagy értékű kódex és ősnyomtatvány lett megőrizve az utókornak.

A pécsi Egyetemi Könyvtár története röviden

A Pécsi Tudományegyetem könyvtárának jogelődjét, a Pécsi Püspöki Könyvtárat 1774-ben Klimo György (1710-1777) pécsi püspök alapította. Ez volt az első nyilvános könyvtár hazánkban. A püspök 1754-ben eldöntötte, hogy létrehoz egy egyetemet, ehhez elsőként papírmalmot és nyomdát létesített, majd tudományokban jártas papokat hívott meg az egyházmegyébe. Klimo hihetetlen erőket fektetett a könyvgyűjtésbe. A könyvtár alapját képezte a Berényi Zsigmond 3000 kötetes teológiai, liturgiai és történeti gyűjteménye, valamint Káptalan 1000 kötetes könyvgyűjteménye. A Püspöki Palota bővítésekor Klimo püspök külön épületszárnyat biztosított a már igen jelentős 15000 kötetes könyvtárnak.

A könyvgyűjtemény az alapító halála után bővülgetett ugyan, de a legjelentősebb változás Szepessy Ignác püspöksége idején, pontosabban 1830-ban következett be. Ekkor épület meg a könyvtár klasszicista épülete. És a gyűjteményt Szepessy még 4000 kötettel bővítette.

1923-ban gróf Zichy Gyula püspök örökös használati joggal az egyetem rendelkezésére bocsátotta a püspöki könyvtár épületét és természetesen a már 30000 kötetet számláló gyűjteményét. Ez volt az alapítóelőd Klimo püspök törekvése is, és ezzel meg lett teremtve az egyetemi könyvtár alapja.

A 20. századig a szépen bővülő állomány elérte a 45000 kötetes gyűjteményt, melyben nyolc értékes kódex, huszonöt 15. századból való ősnyomtatvány, kétszázötven 16. századi antikvát és kétszáznál is több 1711-nél régebbi magyar nyomtatvány is felügyeltek. A Püspöki Könyvtár napjainkban a PTE Központi Könyvtárának külön gyűjteményét alkotja.

1930-ban Fitz József könyvtárigazgató munkájának köszönhetően a könyvtár igen jelentős mértékben fejlődött, hiszen ő hajtotta végre a modern követelményeknek megfelelően a könyvtár újjászervezését. A könyvtártudomány legjelentősebb hazai képviselőjének nevéhez köthető az egész állomány szakszerű átdolgozása, a betűrendes katalógus, a szakkatalógus és a címszókatalógus létrehozása. Továbbá a Fitz Józsefnek köszönhető a könyvtár felújítása, egy nagyobb olvasóterem és a kutatószoba kialakítása.

Az egyetem egyre bővülő tanszékeihez és az új képzési szakokhoz a 90-es években egyéni állományú szakkönyvtárak jöttek létre. 2000-ben a három felsőoktatási intézmény a Janus Pannonius Tudományegyetem, az Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi és Egészségügyi Főiskolai Kara, és a szekszárdi Illyés Gyula Pedagógiai Főiskola összevonásával ismét jelentős mértékben gazdagodott a PTE Könyvtára.
Napjainkban a PTE Egyetemi Könyvtára egyesített könyvtári hálózatként tevékenykedik, amely egy központi könyvtárat, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum könyvtárát, 6 kari könyvtárat és 5 intézeti szakkönyvtárat foglal magába.

Képek forrása: www.itthon.hu
 Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Pécsi Tudományegyetem

Pécs városát nyugodtan hívhatjuk a fiatalság városának is, hiszen minden ősszel a Pécs......

Még több Látnivaló Pécsen

a kép illusztráció - forrása www.sxc.hu
Rácz Aladár Közösségi Ház

A Rácz Aladár Közösségi Ház a Dél-Dunántúli régió cigányságának a szellemi, kultu...

Pécsi Tudományegyetem

Pécs városát nyugodtan hívhatjuk a fiatalság városának is, hiszen minden ősszel a Pécs...

kép forrása: www.sxc.hu
Misina tető és a TV-torony

Hazánk egyik igen kedvelt kirándulóhelye a mecseki Misina tető. A 191 méter magas TV toron...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 09

Oldtimer Show
A kialakult járványveszély miatt a 2020-as Oldtimer Show megrendezését két hónappal odé......
Budapest

Okt 22

Csabai Kolbászfesztivál
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely......
Békéscsaba

Szep 28

Budapesti hajós vacsora
Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép
Étel & Ital a közelben

Szállás a közelben

1 Hotel Central Pécs

Szállodánk Európa 2010-es Kulturális Fővárosának, a mediterrán hangulatú Pécsnek a k

2 Liszt Hostel Pécs

Liszt Hostel – Tiszta kényelem A Liszt Hostel Pécs történelmi belvárosától 3 percre...

3 Bazsi Apartman Pécs

Ha ideiglenesen tartózkodik Pécsen akkor nagyon jó választás. Teljesen felszerelt a konyha...

MegosztomLátnivaló kereső Pécs

Partnereink
Facebook